18 november 2019 – Innovating for better health outcomes bij PHILIPS HEALTHCARE

CC-NB 2019 Autumn Event

“Innovating for better health outcomes” at PHILIPS HEALTHCARE

 

Foto’s van het event zijn hier te vinden.

Op 18 november 2019 bezocht Corps Consulaire Noord-Brabant CC-NB met een gezelschap van ruim 30 personen de vestiging van PHILIPS Health Care in Best (Brainport Noord). Deelnemers waren leden van CC-NB, collega-consuls uit andere delen van het land, vertegenwoordigers van ambassades. Vanwege het brede belang van het onderwerp was dit event ook weer opengesteld voor niet-leden van CC-NB.

De organisatie was in goede handen bij Nadia Senders, Executive assistant bij Philips International.

Wij werden gastvrij ontvangen door haar en Jan-Willem Scheijgrond, Vice President Global Government & Public Affairs.

Hij vertelde ons de omwentelingen die Philips brachten naar nu, vanuit de gloeilampen naar een grote diversificatie naar een nieuwe concentratie nu op Health Care. Zijn presentatie vindt u hier: Presentation Jan-Willem Scheijgrond

Zijn inleiding vond een logisch en even bevlogen vervolg in het boeiende verhaal van Jeroen Tas, Chief Innovation & Strategy Officer. Vanuit de gedachte dat het resultaat telt (het welzijn van de patiënt) en niet de behandeling, en dat de patiënt en de professional optimaal dienen te worden geholpen, met zo weinig mogelijk last en tegen aanvaardbare kosten presenteert de heer Tas een wereld waarin Artificial Intelligence en Big Data een cruciale functie hebben. Diagnose en behandeling op afstand maken een verbetering van de gezondheidszorg in meer afgelegen gebieden, maar ook in de thuissituatie bereikbaar. Een sprekend voorbeeld van de vernieuwde benadering is de vernieuwde, reeds operationele MRI scanner:

de kwaliteit van de scan is verbeterd;

de tijd die nodig is voor de scan is gehalveerd: fijn voor de patiënt die minder lang in het apparaat ligt, en fijn voor de professional die meer patiënten aan dit onderzoek kan onderwerpen met hetzelfde apparaat, hetgeen meteen ook de kosten drukt;

het apparaat past zich aan de patiënt aan en niet andersom, in de eerdere versies moest de patiënt de adem inhouden tijdens de opname-momenten, nu meet het apparaat wanneer de patiënt niet ademt en maakt op die momenten de opnamen.

Ook op kleinere schaal wordt gewerkt langs deze lijnen, zoals met een diagnose apparaat ter grootte van een tablet.

Een belangwekkende observatie was, dat het huidige systeem van de gezondheidszorg een in feite perverse prikkel bevat, waar momenteel immers de behandeling en niet het resultaat/de gezondheidswinst bepalend is voor de beloning. Een moeilijk wrikbaar gegeven.

Aansluitend aan het betoog van Jeroen Tas werd het gezelschap rondgeleid in de toekomst die reeds werkelijkheid werd. Het Philips Experience Center gaf een boeiend beeld van de transities die gaande zijn.

Deze mooie ochtend werd afgerond in Brabantse gastvrijheid, met een prachtige en geanimeerde lunch. Wij dankten Philips, Jeroen Tas, Jan-Willem Scheijgrond en Nadia Senders ook op zijn Brabants: met heuse Bossche Koek. Er zijn nuttige contacten gelegd.