De honorair consul van Spanje

Mr. D.L. (Diederick) Baron van Wassenaer

Vestigingsadres consulaat:
Beursplein 37
3011 AA Rotterdam

Telefoon:(010) 205 3344
Fax:(010) 205 3345
E-mail: info@monchy.nl
Website: http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/LAHAYA/en/Pages/inicio.aspx

Algemene gegevens:

De (honorair) consul is een nabije ingang voor het verkrijgen van informatie. U bent van harte uitgenodigd hem daarvoor rechtstreeks te benaderen. Intussen beveelt hij u onderstaande bronnen aan voor een eerste oriëntatie.

Summier profiel:

Met ingang van januari 2016 is Diederick van Wassenaer aangesteld als Global Head of Regulatory and International Affairs bij ING Bank in Amsterdam. Sinds zijn indiensttreding bij ING in 1999 als Group General Counsel heeft Van Wassenaer diverse senior management functies bekleed. In 2003 stapte hij over naar het zakelijk bedrijf van ING Bank en werd hij benoemd tot CEO van het lease bedrijf. In 2004 werd hij benoemd tot Global Head Wholesale Banking Products en vervolgens bekleedde hij diverse additionele functies binnen de directie van de zakenbank van ING Bank. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor Wholesale Banking Nederland (en lid van Bestuur van ING Nederland), Real Estate Finance en Real Estate Development, Clients, Corporate Finance en Equity Markets, Mid Corporates en Private Banking en tenslotte tot 1 april 2016 voor het wereldwijde Wholesale Banking Network. Daarnaast is hij Voorzitter, respectievelijk lid van de Raad van Commissarissen van Bank Mendes Gans NV en van ING Diba AG. Van Wassenaer studeerde Burgerlijk Recht aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Voordat hij bij ING in dienst trad, bracht hij 2 jaar door bij het Korps Mariniers en was hij gedurende 15 jaar als advocaat werkzaam bij Nauta Dutilh, waarvan vijf jaar als resident partner in New York en Londen.

Kerngegevens land:

Spanje, officieel het Koninkrijk Spanje is een land in het zuidwesten van Europa met 48.958.159 (2017) inwoners en een oppervlakte van 505.992 km². Het land beslaat grofweg 80% van het Iberisch Schiereiland. Buiten dat horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bij het land.

Economie:

Spanje staat sinds de jaren zestig van de 20e eeuw bekend als vakantiebestemming. Tijdens het politiek geïsoleerde regime van Francisco Franco, dat in 1939 begon en eindigde met Franco’s dood in 1975, vond enige modernisering plaats in een sterk gereguleerde economie, maar niet genoeg om eeuwen van relatieve achteruitgang goed te maken. Het land kon in de jaren 80 beginnen aan een inhaalslag en groeide uit tot een van de belangrijkste economieën van Europa. In 2012 had het een bbp van $ 1.456 miljard en een gemiddeld inkomen van $ 34.525 per inwoner. De Spaanse economie was daarmee de vijfde economie van Europa en de dertiende ter wereld. Volgens de Wereldbank had Spanje in 2004 nog de achtste economie van de wereld. De levensverwachting van de Spaanse bevolking is een van de drie hoogste ter wereld. De levenskwaliteit is ook uitstekend en overtreft volgens het Britse weekblad The Economist die van landen als Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. Steeds meer Spaanse bedrijven draaien mee in de wereldtop op het gebied van geavanceerde technologieën zoals vliegtuigbouw, informatica, biotechnologie, zonne-energie en infrastructuurtechniek.

Cultuur:

De dominante religie in Spanje is het rooms-katholicisme en het is een traditioneel rooms-katholiek land. Volgens een volkstelling van 2010 beschouwt 70,5% van de bevolking zich als katholiek. 0,2% is protestant, 2,3% is islamitisch, 0,4% heeft een andere religie en 26,6% is areligieus.

De Spaanse keuken is net zo divers als de Spaanse culturen en klimaten. Typische Spaanse producten zijn de vele wijnen en cava’s, talloze worsten waaronder chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham), talloze kazen, peulvruchten, rijst, mediterraanse groenten en veel verschillende zoetigheden.

Onderwijs en wetenschap:

Spanje heeft een uitgebreid netwerk van scholen en universiteiten, sommigen instellingen zijn eeuwenoud en zeer vermaard. Tot de bekendste instellingen behoren:

  • College van Montserrat
  • Pauselijke Universiteit van Salamanca
  • Koninklijke Catalaanse Academie voor Schone Kunsten van Sint-Joris
  • De universiteit van Alcalá de Henares met het Colegio Mayor de San Ildefonso
  • Escuela Superior de Música Reina Sofía.
  • Universitat Ramon Llull
  • Universitat Politècnica de València
  • Koninklijk Hoger Conservatorium, Madrid