De honorair consul van Spanje

Vestigingsadres consulaat:
Beursplein 37
3011 AA Rotterdam

Telefoon: (010) 205 3344
Fax: (010) 205 3345
E-mail: info@monchy.nl

Website: 

http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/LAHAYA/en/Pages/inicio.aspx

Algemeen:

De (honorair) consul is een nabije ingang voor het verkrijgen van informatie. U bent van harte uitgenodigd hem daarvoor rechtstreeks te benaderen. Intussen beveelt hij u onderstaande bronnen aan voor een eerste oriëntatie.

Mr. D.L. (Dirk) Baron van Wassenaer

Summier profiel:

[pagina in bewerking]

Kerngegevens land:

Spanje, officieel het Koninkrijk Spanje is een land in het zuidwesten van Europa met 48.958.159 (2017) inwoners en een oppervlakte van 505.992 km². Het land beslaat grofweg 80% van het Iberisch Schiereiland. Buiten dat horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bij het land.

Economie:

Spanje staat sinds de jaren zestig van de 20e eeuw bekend als vakantiebestemming. Tijdens het politiek geïsoleerde regime van Francisco Franco, dat in 1939 begon en eindigde met Franco’s dood in 1975, vond enige modernisering plaats in een sterk gereguleerde economie, maar niet genoeg om eeuwen van relatieve achteruitgang goed te maken. Het land kon in de jaren 80 beginnen aan een inhaalslag en groeide uit tot een van de belangrijkste economieën van Europa. In 2012 had het een bbp van $ 1.456 miljard en een gemiddeld inkomen van $ 34.525 per inwoner. De Spaanse economie was daarmee de vijfde economie van Europa en de dertiende ter wereld. Volgens de Wereldbank had Spanje in 2004 nog de achtste economie van de wereld. De levensverwachting van de Spaanse bevolking is een van de drie hoogste ter wereld. De levenskwaliteit is ook uitstekend en overtreft volgens het Britse weekblad The Economist die van landen als Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. Steeds meer Spaanse bedrijven draaien mee in de wereldtop op het gebied van geavanceerde technologieën zoals vliegtuigbouw, informatica, biotechnologie, zonne-energie en infrastructuurtechniek.

Cultuur:

De dominante religie in Spanje is het rooms-katholicisme en het is een traditioneel rooms-katholiek land. Volgens een volkstelling van 2010 beschouwt 70,5% van de bevolking zich als katholiek. 0,2% is protestant, 2,3% is islamitisch, 0,4% heeft een andere religie en 26,6% is areligieus.

De Spaanse keuken is net zo divers als de Spaanse culturen en klimaten. Typische Spaanse producten zijn de vele wijnen en cava’s, talloze worsten waaronder chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham), talloze kazen, peulvruchten, rijst, mediterraanse groenten en veel verschillende zoetigheden.

Onderwijs en wetenschap:

Spanje heeft een uitgebreid netwerk van scholen en universiteiten, sommigen instellingen zijn eeuwenoud en zeer vermaard. Tot de bekendste instellingen behoren:

  • College van Montserrat
  • Pauselijke Universiteit van Salamanca
  • Koninklijke Catalaanse Academie voor Schone Kunsten van Sint-Joris
  • De universiteit van Alcalá de Henares met het Colegio Mayor de San Ildefonso
  • Escuela Superior de Música Reina Sofía.
  • Universitat Ramon Llull
  • Universitat Politècnica de València
  • Koninklijk Hoger Conservatorium, Madrid