De honorair consul van Oekraïne

Contactgegevens consulaat

Tel: 073-6125381

E-mail: uaconsulate@hcdirven.nl

Website: https://netherlands.mfa.gov.ua/en

 

Voor consulaire zaken:

Ambassade van Oekraïne in Den Haag

Zeestraat 78

2518 AD  Den Haag

https://netherlands.mfa.gov.ua/en/consular-affairs/contacts

https://www.facebook.com/Consulaat

Algemeen

De (honorair) consul is een nabije en laagdrempelige ingang voor het verkrijgen van informatie. U bent van harte uitgenodigd hem daarvoor rechtstreeks te benaderen. Intussen beveelt hij u onderstaande bronnen aan voor een eerste oriëntatie.

Karel Burger Dirven

Summier Profiel

In het dagelijkse leven werkzaam als interim manager en consultant bij HC Dirven & Partners. Van 2011-2019 lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nederlands Gilde van Goudsmeden.

De heer Burger Dirven is de allereerste honorair consul van Oekraïne in Nederland ooit.

Op 3 mei 2019 kreeg de heer Burger Dirven zijn exequatur overhandigd van ambassadeur Vsevolod Chentsov. Het consulaat is gevestigd in ’s-Hertogenbosch.  In verband daarmede is hij lid van het Corps Consulaire Noord-Brabant.

De heer Burger Dirven behartigt als honorair consul de belangen van Oekraïne en haar burgers. Met zijn goede contacten vertegenwoordigt hij perfect het bedrijfsleven, de cultuur en de hechte band tussen Nederland en Oekraïne.

U kunt de heer Burger Dirven volgen op social media:

Twitter     : https://twitter.com/kburgerdirven

LinkedIn   : https://nl.linkedin.com/in/karelburgerdirven

Facebook: https://www.facebook.com/karel.burger.dirven

Actuele gegevens over Oekraïne

 

Bekijk hier de kaart van Oekraïne : https://mfa.gov.ua/en/about-ukraine/info/regions

Economie

Oekraïne is met zijn 47,7 miljoen inwoners en een oppervlakte van 603.628 km2 het grootste land van Europa. Dit zijn 80 inwoners per km2. Ter vergelijking, in Nederland zijn dat 411 inwoners per km2. Voor uitgebreide informatie over de Oekraïense economie:

https://mfa.gov.ua/en/about-ukraine/economic-cooperation/invest-climat

https://mfa.gov.ua/en/about-ukraine/economic-cooperation/ifo-projects

 

Geschiedenis van Oekraïne

Oekraïne is een jonge natie. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie is het land per 24 augustus 1991 onafhankelijk.

 

Bijzondere diplomatieke band tussen Nederland en Oekraïne

Bijzonder is dat het Koninkrijk Nederland al wel vanaf het begin van de twintigste eeuw diplomatieke banden had met de regio Lviv, gelegen in West Oekraïne, toen nog onderdeel van het Habsburgse Rijk. In 1906 werd door het Koninkrijk der Nederlanden het besluit genomen om haar eerste consulaat in Lviv te openen. De heer Vitovsky werd haar eerste honorair consul. In 1921 heeft Koningin Wilhelmina hem herbenoemd.

Na de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991, heeft Nederland op 31 december 1991 het land erkend als onafhankelijke natie. Opnieuw opende Nederland een consulaat in Lviv. De aankondiging werd op 16 maart 1996 gedaan door de Nederlandse premier Wim Kok, vice-premier Hans van Mierlo en de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, Robert Serry tijdens hun bezoek aan Oekraïne. De heer Pankevych werd benoemd tot honorair consul en begon zijn functie in april 1997. Tot op de dag van vandaag is er een Nederlands consulaat in Lviv gevestigd.

Na de opening van het eerste Nederlandse consulaat in Lviv in 1906, heeft het 113 jaar geduurd voordat het huidige Oekraïne nu haar eerste honorair consul in Nederland heeft kunnen benoemen.

Het Koninkrijk der Nederlanden, Oekraïne en met name de stad Lviv hebben hierdoor een bijzondere diplomatieke traditie en relatie met elkaar die teruggaat tot Koningin Wilhelmina.