De honorair consul van Noord-Macedonië

Cornelis Nicolaas Adrianus Söder

Vestigingsadres consulaat:
Stevenshof 7
5109 TX ‘S Gravenmoer

Telefoon: +31 162 42 76 99

E-mail: honconmac@ziggo.nl
Website: –

Algemene gegevens:

De (honorair) consul is een nabije ingang voor het verkrijgen van informatie. U bent van harte uitgenodigd hem daarvoor rechtstreeks te benaderen. Intussen beveelt hij u onderstaande bronnen aan voor een eerste oriëntatie.

Summier profiel:

Hij was eindverantwoordelijk voor de verkoop van het automerk Lexus, het ‘andere’ merk van Toyota-importeur Louwman en Parqui in Raamsdonksveer: “Dan kom je nog wel eens in Den Haag, bijvoorbeeld om persoonlijk bij een ambassadeur de nieuwe dienstauto af te leveren. Zo geraak je in een netwerk en in dat netwerk belandde de ambassade van Noord-Macedonië in Den Haag, op zoek naar een honorair consul.”

Kerngegevens:

De Republiek Noord-Macedonië is gelegen in het midden van de Balkan in Zuidoost-Europa. Het is een van de opvolgerstaten van de voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, waarvan het zich onafhankelijk verklaarde in 1991. De Republiek Noord-Macedonië is lid van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Sinds december 2005 is ze ook een kandidaat voor toetreding tot de Europese Unie en is sinds 27 maart 2020 lid van de NAVO.

De Republiek Noord-Macedonië is een binnenstraat die wordt begrensd door Kosovo in het noordwesten, Servië in het noorden, Bulgarije in het oosten, Griekenland in het zuiden en Albanië in het westen. De hoofdstad van het land is Skopje, met een kleine 670.000 inwoners in 2006. Andere grotere steden zijn respectievelijk Kumanovo, Bitola, Tetovo, Gostivar, Prilep, Struga, Ohrid, Veles, Strumica en Štip. Het land heeft meer dan vijftig meren en zestien bergen hoger dan 2000 meter.

Economie:

Na het uiteenvallen van Joegoslavië in 1991 verloor Noord-Macedonië belangrijke traditionele afzetmogelijkheden. Bovendien had het land direct te lijden van de internationale handelsboycot van de internationale gemeenschap tegen Servië, de Kosovo-crisis en de economische blokkade van Griekenland vanwege de naam van het land.

In de tweede helft van de jaren negentig werd de transitie naar een markteconomie ingezet, die echter nog altijd zeer moeizaam verloopt. Toch werden er successen geboekt door hervormingen, waaronder het privatiseren van staatsbedrijven en de sanering van de overheidsfinanciën.

Cultuur:

De enige nationale officiële taal van de Republiek Noord-Macedonië is het Macedonisch.

Het grootse deel van de inwoners is Macedonisch-orthodox, een deel is islamitisch, een minderheid katholiek of joods.

Onderwijs & wetenschap:

Het basisonderwijs duurt in Noord-Macedonië acht jaar en de leerlingen krijgen hier na een geslaagde afloop een certificaat voor. Hierna kunnen de leerlingen kiezen tussen algemeen voortgezet onderwijs, technische scholen, beroepsopleidingen en kunstopleidingen. In het tweede deel van het vierde jaar schrijven de studenten een studieproject (‘Maturska Tema’) dat ze moeten verdedigen. Verder wordt er een schriftelijk examen in de moedertaal en een mondeling examen afgelegd. Vervolgens telt Noord-Macedonië nog een drietal universiteiten voor wetenschappelijk onderwijs.