De honorair consul van Hongarije

Ir. A.J.G.M. (Fred) EVERS

Vestigingsadres consulaat:
Ross van Lenneplaan 29
6132 AM SITTARD
Telefoon: +31-654956148
E-mail: info@eversinternational.eu
Website: klik hier

Actuele gegevens over Hongarije

De honorair consul vormt een nabije en laagdrempelige ingang voor het verkrijgen van informatie. U bent van harte uitgenodigd hem rechtstreeks te benaderen. Verder wordt in onderstaande teksten verwezen website-bronnen genoemd voor een eerste oriëntatie.

Algemeen

Hongarije (officieel: Magyar Köztársaság = Hongaarse Republiek) is een republiek in Midden-Europa, ligt midden in het Donau-bekken. De totale oppervlakte bedraagt 93.032 km2 en Hongarije telt ca 10 miljoen inwoners.

Hongarije is helemaal omringd door andere landen en heeft dus geen kustlijn. Hongarije grenst in het noorden aan Slowakije (677 kilometer), in het noordoosten aan Oekraïne(103 km), in het oosten aan Roemenië (443 km), in het zuiden aan Servië (151 km) en Kroatië (329 km), in het zuidwesten aan Slovenië (102 km) en in het westen aan Oostenrijk (366 km).

Pas in 1989 werd Hongarije weer een vrije, democratische republiek en werden de communistische symbolen naar het museum verwezen. In dat jaar verlieten ook de Sovjettroepen het land. De eerste vrije verkiezingen werden gehouden in 1990. Het land trad toe tot de NAVO in 1999.

In 2004 werd Hongarije lid van de Europese Unie en op 21 december 2007 deel van de Schengen zone.

Hongarije is 2.2 x oppervlakte Nederland. Maar Nederland heeft 1.7 x meer inwoners. Hongarije en Nederland zitten ergens in de middengroep van de EU lidstaten: te kleine om tot de grote te behoren en te groot om tot de kleine landen te behoren.

De nationale feestdag is op 20 augustus, Sint Stefanus.

Meer informatie is te vinden op de startpagina van Hongarije.

Summier profiel

Na de studie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen (1975) startte hij zijn loopbaan bij de Wereld Voedselorganisatie van de Verenigde Naties in Rome, vervolgens jarenlange ervaring als diplomaat op diverse Nederlandse ambassades. In 2011 verlaat hij Nederlandse overheid en start een onafhankelijk adviesbureau op gebied van waterbeheer en voedselzekerheid. Evers bekleedt diverse bestuursfuncties zowel in business als NGO sector.

De vele internationale projecten op gebied van waterbeheer hebben hem met Hongarije, het kernland van de Donau, veelvuldig in contact gebracht.

Tot zijn consulair gebied behoren de zuidelijke provincies: Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

Kerngegevens van Hongarije

De bestuurlijke indeling van Hongarije


Hongarije is opgedeeld in 19 Gewesten of Comitaten (megyék) en de hoofdstad Boedapest. Daaronder vallen de gemeenten, die gegroepeerd zijn in 175 zogenaamde Districten (járás). Daarnaast zijn er 23 steden met comitaatsrechten, die echter wel onderdeel zijn van een comitaat. Met een inwoneraantal van ca 10 miljoen is Hongarije relatief dun bevolkt. De urbanisatie neemt sterk toe, waarbij Boedapest met 1.7 miljoen de lijst aanvoert en vele steden op het tweede veel lagere echelon zitten met ca 200.000 inwoners, zoals Debrecen, Miskolc, Szeged etc.

Cultuur en onderwijs

Nederland onderhoudt naast goede economische ook uitgebreide culturele betrekkingen met Hongarije. Voor Hongaarse kunst: folklore en muziek, voor actief toerisme (fietsen, wandelen, paardrijden) voor jachtervaringen, Hongaarse gastronomy en ecotourisme wordt verwezen naar de website van het Hongaars Verkeersbureau. Tevens kunt u via deze website brochures downloaden over de diverse thema’s.

http://nl.gotohungary.com/ http://nl.gotohungary.com/e-brochures

Apart vermelding verdient het tweetalig Nederlands-Hongaarse Magazine: Most Magyarul, te lezen via deze link.

Dit interculturele magazine over Hongarije en de Hongaarse taal en cultuur bestaat sinds 1996.

Economie

Hongarije is één van de meest open economieën in de regio. In de belangrijke sectoren nauw verbonden met de rest van Europa via handel en buitenlandse investeringen.

De politieke veranderingen in 1989 door de val van het communistische regime, hebben de betrekkingen tussen Nederland en Hongarije positief beïnvloed. Regelmatig is er overleg tussen beleidsmakers, bedrijfsleven en academici van beide landen. Zie ook Rijksoverheid.

Nederland is de derde investeerder in Hongarije. De Nederlandse export naar Hongarije is sinds de EU-toetreding snel gestegen. Het betreft vooral groenten en landbouwprodukten, machines, chemische producten, aardolieproducten en ijzer en staal. Nederland importeert vooral machines, vervoersmiddelen (auto’s), meetinstrumenten, chemische producten (zoals medicijnen), grondstoffen (zoals olie houdende zaden), rubberwaren (zoals banden), ijzer, staal en metaal.

De Hongaarse ambassade heeft een aparte handelsafdeling in de stad Den Haag, terwijl het Hungarian Business Network, als onafhankelijke organisatie het zaken doen met Hongarije promoot, veelal in samenwerking met de Hongaarse ambassade via vele events, zie huchamber.nl

Ook de Nederlandse ambassade in Hongarije matched deze interesses, zie Hongarije ambassade.

In Hongarije zijn ook aantal spelers die bedrijfsondersteunende activiteiten die actief zijn in het internationale speelveld:
HIPA (Hungarian Investment Promotion Agency)
Nederlandse-Hongaarse Kamer van Koophandel
Hongaarse Kamers van Koophandel