De honorair consul van Marokko

Vestigingsadres consulaat:
Larenweg 52
5234 KA ‘S-Hertogenbosch

Telefoon:(073) 614 12 99

E-mail: consumadenbo@pi.net
Website: –

Algemene gegevens:

De (honorair) consul is een nabije ingang voor het verkrijgen van informatie. U bent van harte uitgenodigd hem daarvoor rechtstreeks te benaderen. Intussen beveelt hij u onderstaande bronnen aan voor een eerste oriëntatie.

Khalid Guelzim

Summier profiel:

Vóór zijn benoeming tot consul-generaal van Marokko in Nederland (’s-Hertogenbosch) was Khalid Guelzim ambassaderaad in de Ambassade van Marokko te New York (VS).

Kerngegevens land:

Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko, is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de (betwiste) Westelijke Sahara. Het behoort tot de Maghreb-landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend. Marokko is een lidstaat van de VN, de OIS en van de Arabische Liga.

Het grootste deel van de bevolking woont ten westen van het Atlasgebergte, dat het land scheidt van de Sahara. Casablanca is het centrum van handel en industrie en de grootste haven; Rabat is de zetel van de regering; Tanger is de poort van Europa naar Marokko en ook een grote haven; Fez is de culturele en religieuze hoofdstad; Marrakesh en Agadir zijn de grootste toeristische trekpleisters van Marokko. Het land telt momenteel z’n 34 miljoen inwoners.

Economie:

Marokko is een opkomende economie met een stabiele economische groei per jaar. Er zijn veel kansen voor buitenlandse investeerders. Afgelopen jaren is de vraag vanuit Europese landen om zaken te doen in Marokko gestegen. Echter, Nederland blijft nog enigszins achter. Voor meer informatie over de ondernemerskansen in Marokko, neem contact op met: rab-ea@minbuza.nl

Cultuur:

Eten is in Marokko een sociaal gebeuren en een belangrijk deel van de Marokkaanse cultuur. De keuken kent een lange traditie en heeft vele invloeden ondergaan. De Hymne Cherifien is sinds 1956 het officiële volkslied van het Marokkaanse Koninkrijk. De tekst werd geschreven door Ali Squalli Houssaini en de muziek is afkomstig van Léo Morgan.

Onderwijs en wetenschap:

Onderwijs in Marokko is kosteloos en verplicht tot zestien jaar. Desondanks gaan vele kinderen, vooral meisjes, op het platteland nog steeds niet naar school. De analfabetismegraad in Marokko blijft al jaren rond de 50% hangen, maar reikt tot 90% bij meisjes op het platteland . In september 2006, werd Marokko de prijs de Literacy Prize door UNESCO uitgereikt. Marokko heeft zo’n 230.000 studenten gespreid over veertien openbare universiteiten Het land telt vijftien katholieke scholen.